Ervaringsdeskundigen
De essentie van ervaringsdeskundigheid is het ‘vermogen om op grond van eigen herstel ervaring ook aan anderen ruimte te bieden, mogelijkheden aan te dragen en perspectief te geven voor herstel’. Om jezelf een ervaringsdeskundige te noemen, is dus méér nodig dan het ‘hebben van ervaring’.
Open reflecteren op je eigen en andermans handelen is bijvoorbeeld een vaardigheid die nodig is voor een professionele ervaringsdeskundige.
Ook aan de slag als ervaringsdeskundige?
Ervaringsdeskundig begeleider word je niet zomaar. Een MBO- of HBO-diploma is een vereiste. Op MBO-niveau wordt de BBL opleiding MZ-BGE geadviseerd (onder andere de BGE-opleiding bij het ROC Zadkine). BBL betekent 20/24 uur werken en 1 dag per week naar school. De ervaring leert dat dit een pittig traject is, omdat je veel tegelijk moet doen en ontwikkelen (werken binnen de GGZ, eigen ervaringen op een ander niveau verwerken, veel huiswerk en opdrachten voor school doen). Op HBO-niveau is een zorggerelateerde opleiding (bijvoorbeeld MWD, SPH) aangevuld met een cursus op het gebied van Herstel en ervaringsdeskundigheid aangewezen, zoals ‘Werken met eigen ervaring’, ‘Herstellen doe jezelf’ of de TOED-training.
Zonder een geschikte opleiding is een betaalde baan op het gebied van ervaringsdeskundigheid moeilijk te realiseren
Bij Bouwman Psychiatrie werken we met geschoolde ervaringsdeskundigen of zijn er ervaringsdeskundigen die zich bevinden in het leer/-werktraject en volgen een opleiding met begeleiding binnen Bouwman Psychiatrie.
Ook zijn er binnen de locatie van Bouwman Psychiatrie vrijwilligers werkzaam binnen de activering/dagbesteding van Herstellenderwijs en als ‘maatje’. Ook hierbij is het belangrijk om te weten dat een ‘patiënt met ervaring’ niet meteen als vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid aan de slag kan.
Wil je meer informatie of wil je weten wat de mogelijkheden zijn om ook als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan bij Bouwman Psychiatrie?